Истражувања и Анализи

Истражување: Крушево – лидер по посети од туристи за алтернативен, спортски и еколошки туризам

Истражување: Крушево – лидер по посети од туристи за алтернативен, спортски и еколошки туризам

Околу 85% од вкупниот број туристи кои сакаат алтернативен, спортски, селски или еколошки туризам, го посетиле Крушево. Ова го покажуваат резултатите од истражувањето направено на национален и локален репрезентативен примерок...

Read more

Истражување на Инсајдер ИД: Најпознати брендови според македонските потрошувачи за 2023 година

Истражување на Инсајдер ИД: Најпознати брендови според македонските потрошувачи за 2023 година

Агенцијата за истражување и консалтинг Инсајдер ИД го спроведе истражувањето “Преферирани ланци на маркети и Најпознати брендови 2023-ва година” кое е спроведено на репрезентативен примерок од 1,200 активни потрошувачи на територија...

Read more

Adobe ги предвидува креативните трендови за 2024 година

Adobe ги предвидува креативните трендови за 2024 година

Американската софтверска компанија Adobe го објави својот најнов годишен извештај во кој ги предвидува креативните трендови за претстојната 2024 година. „Креативниот пејзаж го отсликува светот во кој живееме. Како што...

Read more

Dentsu предвидува: Глобалните инвестиции во огласувањето ќе пораснат за 4,6% во 2024 година

Dentsu предвидува: Глобалните инвестиции во огласувањето ќе пораснат за 4,6% во 2024 година

Агенциската мрежа Dentsu го објави својот нов извештај со предвидувања за глобалните инвестиции во огласувањето за следната 2024 година. Истражувањето анализирало 58 пазари ширум светот, покажувајќи дека инвестициите за огласување...

Read more

Canva ги предвидува дизајнерските трендови за 2024 година

Canva ги предвидува дизајнерските трендови за 2024 година

Како што привршува тековната година, дизајнерите и креативците ширум светот веќе го насочуваат погледот кон иднината, предвидувајќи ги боите, формите и стиловите што ќе ја дефинираат новата 2024 година. Меѓу...

Read more

Органскиот ангажман на Инстаграм продолжува да расте, а на ТикТок – да опаѓа!

Органскиот ангажман на Инстаграм продолжува да расте, а на ТикТок – да опаѓа!

Инстаграм и ТикТок ја предводат лстата на социјални мрежи во генерирањето органски интеракции меѓу корисниците и брендовите, но ангажманот на платформата во сопственост на Мета покажува тренд на раст, додека...

Read more

WARC го објави рангирањето на најкреативните кампањи, агенции и компании за 2023 година

WARC го објави рангирањето на најкреативните кампањи, агенции и компании за 2023 година

Меѓународната компанија за маркетинг истражувања WARC го објави својот нов извештај за најнаградуваните креативни кампањи, агенции и компании во светот – Creative 100. Составен од WARC Creative, годишното рангирање Creative...

Read more

LIONS го објави новиот годишен извештај за „Состојбата на креативноста“

LIONS го објави новиот годишен извештај за „Состојбата на креативноста“

Советодавното тело на организацијата на најпознатиот фестивал на креативнста во светот, Cannes Lions, го објави новиот годишен извештај за „Состојбата на креативноста“. Главниот дел од истражувањето – и најголемата студија...

Read more